3. Uluslararası Propolis Konferansı İstanbul Balparmak Kampüsü’nde başladı
– 3. Uluslararası Propolis Konferansı İstanbul Balparmak Kampüsü’nde başladı
İSTANBUL – Dünyanın farklı ülkelerinden bilim insanları, pandemiyle birlikte değeri daha da anlaşılan doğal bir destekçi olan Propolis için İstanbul’da bir araya geldi. 3. Uluslararası Propolis Konferansı 9-11 Kasım 2023 tarihleri arasında Balparmak ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek. 20 ülkeden 40’ı aşkın bilim insanının araştırmalarını sektör temsilcilerine sunacağı konferansın gündeminde propolisin geleceğin ilacı olacağı tezi yer alıyor.
Pandemi döneminde faydaları nedeniyle birçok bilimsel çalışmaya konu olan propolis, İstanbul’da düzenlenen bir konferansta detaylı olarak tartışılıyor. Bal üretiminde dünyada ilk sırada yer alan Türkiye, diğer arı ürünlerinde de öncü olmak istiyor. Dünya çapında karakavak propolisi olarak bilinen propolisin merkezi olan Türkiye, gelecekte önemli bir ihracat kalemini daha kazanma kapasitesine sahiptir.
20 ülkeden 40’ın üzerinde bilimsel çalışma sunulacak
Fonksiyonel faydaları nedeniyle doğal takviyeler arasında öne çıkan propolis, İstanbul’da bilim insanları ve arıcılık sektörü temsilcileri tarafından tartışılıyor. İlki 2016 yılında Glasgow’da düzenlenen Uluslararası Propolis Konferansı’nın üçüncüsü bu yıl 9-11 Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul Balparmak Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. 20’den fazla ülkeden 40’ı aşkın bilim insanının bildiri sunduğu konferansta, propolisin sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar ele alındı. Türkiye’den ve dünyadan bilim insanları, karar vericiler, üretici ve tüketici örgütleri temsilcilerini bir araya getiren konferans, sektör paydaşları arasında güçlü bir köprü oluşturmayı hedefliyor.
Bal ve arı ürünlerinde Türkiye’nin lider markası Balparmak’ın ana sponsorluğunda, İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tamamlayıcı Tıp Anabilim Dalı ve Apiterapi Derneği’nin bilimsel katkıları ve işbirliğiyle gerçekleştirilen konferansın ana teması; Uluslararası Propolis Araştırma Grubu ile çok şey var. Faydaları farklı alanlarda keşfedilen propolis “geleceğin ilacı” olabilir. Konferansta yapılan sunumlarda propolisin insan metabolizmasına ve vücut direncine birçok farklı alanda sağladığı katkılar ele alındı.
Özen Altıparmak: “Propolis biliminde Türkiye’nin adını duyurmak için çalışıyoruz”
Konferansın açılış konuşmasını yapan Balparmak Yönetim Konseyi Lideri İhtimam Altıparmak, arıların dünyayı sürdürülebilir kılan en değerli canlılardan biri olduğunu vurgulayarak, “43 yıldır varlığın korunması misyonuyla çalışıyoruz. Arıcılığın sürdürülebilirliğini desteklemek ve arı ürünlerini sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir unsuru haline getirmek, yalnızca yaşamımız boyunca.” “Bir çay kaşığının ucu kadar bal üreten bir arının bize ve dünyamıza sunduklarını onlara borçlu olduğumuzu düşünüyoruz. Çünkü arılar varsa gelecek de vardır” dedi.
“Balparmak propolis çalışmalarına 2012 yılında başladı”
Türkiye’nin arı ürünleri konusunda dünyada söz sahibi olması için akademik çalışmalara da destek verdiklerini kaydeden Altıparmak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Alanımızda dünyanın en büyük 10 firması arasında yer alıyoruz ve 300 çalışanımızla arı ürünleri sektöründe ülkemizin adını ilk sıralara taşımak için çalışıyoruz. Bünyemizde 10 bine yakın arıcıyla iletişim halindeyiz. Farklı disiplinlerden 20 uzmanın görev yaptığı, ileri teknoloji ile donatılmış 1.500 metrekarelik Ar-Ge merkezimizde, yeni ve yenilikçi çalışmalar ve yenilikçi analiz yöntemleri geliştiriyoruz.Bilimsel çalışmalarımızı uluslararası geçerliliği olan bilimsel kaynaklarda yayınlayarak kamuoyuna duyuruyoruz. Kongre ve sempozyumlarda tüm dünya.
Propolis alanında ülkemizdeki ilk çalışmalardan birini 2012 yılında Balparmak çatısı altında gerçekleştirdik. Propolis yıllar geçtikçe biyoyararlanım, kozmetik ve tamamlayıcı tıp alanlarında yaygın olarak tanınan çok değerli bir ürün haline geldi. Bu bağlamda dünyanın dört bir yanından bilim insanlarını bir araya getiren 3. Uluslararası Propolis Konferansı’ndan değerli bilgilerle ayrılacağımıza ve kongrenin sektörün gelişimine değerli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”
CEO Bozer’den propolisle bağışıklık önlemi
Altıparmak’ın açılış oturumundaki konuşmasının ardından söz alan Balparmak CEO’su Ali Bozer, 3’lü yarışmalarda katılımcıların bağışıklığını korumak amacıyla Balparmak Ar-Ge Merkezi ve Tübitak MAM iş birliğiyle geliştirilen propolis spreyini konuşması öncesinde tüm davetlilerle birlikte kullandı. gün konferansı.
Ev sahibi Balparmak yöneticilerinin ardından Uluslararası Propolis Araştırma Kümesi Kurucu Ortağı James Fearnley, İl Sağlık Hizmetleri Lider Yardımcısı Dr. Hasan Gökçeoğlu, Uluslararası Apiterapi Derneği Başkanı Ali Timuçin Atayoğlu, İstanbul Medipol Üniversitesi Klasik ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi Genel Müdürü Mahmut Tokaç ve Türkiye Arıcılar Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin söz alarak kısa açılış konuşmaları yaptı.
Konferansın bilimsel açılış konuşmasını, arıcılık alanında dünyanın önde gelen otoriteleri arasında yer alan ve propolis konusunda uzun yıllara dayanan çalışmalarıyla tanınan Bulgaristan Bilimler Akademisi’nden Profesör Vassya Bankova verdi. Konferansın sonunda Bankova adına “Profesör Vassya Bankova Genç Araştırmacı Ödülü” verilecek.
James Fearnley: “Propolis insanlığın en eski şifa formüllerinden biridir”
Öğleden sonraki ilk oturumda konuşan alanın önde gelen isimlerinden İngiliz bilim insanı ve Uluslararası Propolis Araştırma Kümesi’nin kurucu ortağı James Fearnley, propolisin tarihini, bugününü ve geleceğini anlatan detaylı bir sunum yaptı.
Antik Hindistan’dan Mısır’a, Yunan ve Roma dönemlerinden Araplara kadar birçok eski uygarlığın propolisin faydalarından haberdar olduğunu örneklerle anlatan Fearnley, multidisipliner bir yaklaşımla propolisin farklı tıp geleneklerindeki önemine değindi.
Propolisin ilaçtan çok biyoyararlanım faktörü olduğunun altını çizen Fearnley, bugün geldiğimiz noktada propolisin hem bal arılarının canlılığının devamı açısından hem de insanın metabolik bağışıklığı açısından değerli faydaları olduğunu anlattı. Fearnley’e göre propolis, bakterileri birbirinden ayırmada, virüsleri izole etmede, iltihabı bloke etmede ve çekirdek sensörlerini kapatmada faydalı bir rol oynayarak vücut direncinin artmasına yardımcı oluyor.
Balparmak Hakkında
Türkiye’nin lider bal ve arı ürünleri şirketi Balparmak, tüketicisine sunduğu kalite standardı ile farklılaşarak sektörünün liderliğini üstleniyor. Gıda güvenliği konusunda uluslararası standartlara uygun çalışan Balparmak, aynı zamanda FSSC 22000 (Gıda Güvenliği Sistem Sertifikasyonu) ve BRCGS (British Retail Consortium Global Standards) gibi uluslararası gıda güvenliği sistemleri sertifikalarına da sahiptir.